temp van old 2-2020

< < Terug

De Amazon

De Amazon is in productie geweest van oktober 1956 tot juli 1970, het geesteskind van Jan Wilsgard is het eerste model van Volvo dat ook succesvol buiten Scandinavie werd.
Toen Wilsgaard in 1950 bij Volvo kwam werken op de styling afdeling, met precies drie mensen bemand, begon hij aan een loopbaan die 40 jaar zou duren en twee van de meest bekende Volvo modellen op zou leveren, te weten de Amazon en de 140.
In 1956 was Gunnar Engellau directeur geworden van het Volvo concern en begon het tijdperk van de expansie, exporteren en het produceren van Volvo buiten Zweden, Gent (Belgie) en Bern (Zwitserland) over de plas, in Canada (Halifax) en zelfs in Zuid Afrika. Er zijn uiteindelijk 667323 Amazons gebouwd Veel is er over de Amazon geschreven, hij zou te goed zijn gemaakt en daarom Volvo op de rand van de afgrond hebben gebracht en daarom is het opvolgende 140 model minder van kwaliteit met een aantal ingebouwde zwakke plekken om het roesten te bevorderen. Men beweert dat Volvo met opzet een 1 mm dunner plaatwerk bij de 140 heeft gebruikt, enfin beide modellen mogen op een wereldwijde populariteit rekenen en zijn nog lang niet allemaal door geroest....