

Techniekhoek
Techniek en sleutelen

In de afgelopen 46 jaar heb ik veel geleerd, eerst gewoon onderhoud en toen steeds een stapje verder. Het begon met mijn eerste Amazon als student geneeskunde in Amsterdam, een 122-S met kenteken 62-30-DL. Ik werd lid van de V44 Vereniging en bezocht de sleuteldagen bij Volvo Buitenweg in Hilversum. Daar leerde ik mijn wagen zelf onderhouden, op dat moment de enige optie om verder te komen. Veel heb ik te danken aan Ronald Glenn, destijds monteur bij Buitenweg en hij heeft alle Klassieke Volvo's zien komen en ik heb hem nog nooit in een boek zien kijken. Langzamerhand word je meer ervaren en in 1979 kocht in in Zwitserland de blauwe 121 Amazon die daar pas in december 1970 op de weg was gekomen. Die heeft me door mijn studietijd geloodst, heb ik veel van geleerd en dat werd mijn eerste restauratieproject. In 2010 heb ik de Stichting opgericht en verder geprofessionaliseerd, zo doe ik al 20 jaar zaken met een plaatwerker/spuiter en breng de blokken en koppen naar een vast revisiebedrijf. Op deze wijze krijg je een constante kwaliteit.
De techniek
Origineel is mijn houwvast, ik las de Green Manuals die ik op Ebay kocht in een adem uit, dit zijn de werkplaatshandboeken van Volvo. Met vallen en opstaan leer je uiteindelijk wat de Volvo techniek werkelijk inhoudt en dan kun je verder perfectioneren. Mijn streefniveau is hoog en toen ik in '87 mijn 1800E uit LA in California aanschafte heb ik er vijf jaar over gedaan om deze naar nieuwstaat te restaureren, hij is nog in perfecte staat en glimt me 38 jaar later nog iedere dag tegemoet. Binnen de SBKA is de leidraad 'we doen het goed of we doen het niet'.
Langzamerhand ben ik motoren van het type B18, B20 en B30 gaan reviseren, ook de SU en Stromberg carburateurs, gevolgd door de versnellingsbakken M40 en M41 met de Overdrives type D en J. Veel onderdelen worden niet meer gemaakt en we knappen bijna alles weer op, van kachels tot deurmechanieken en alles wat er tussen zit. We maken het schoon, stralen, spuiten en werken het vaak met een clear coat af, ook de originele boutjes maken we schoon om weer te gebruiken.
Ook plaatwerk van Amazon, 140, 164 en 1800 hebben we in ruime mate en sinds 2024 importeren we nieuwe onderdelen uit Zweden. Het is opmerkelijk hoe veel er weer te krijgen is, de laatste jaren is de 1800 onze specialisatie geworden er staan er nu vier in de montagehal. Als arts leidt ik jonge artsen op en als supervisor hou ik ook de praktiserende garde scherp. Dit is ook binnen de SBKA gebeurd en ik heb nu vier projecten die ik samen met de eigenaar restaureer en we vinden dit beide geweldig.
Volvo maakt gebruik van speciaal gereedschap de 'SVO's, gelukkig kun je ook zelf tools maken en we hebben een aardige verzameling liggen.
Bij sleutelen heb je al snel een brug nodig, de tijd dat ik liggend op mijn rug op de prinsengracht in Amsterdam een versnellingsbak wisselde ligt al ver achter me. Ook goede verlichting, perslucht, krachtstroom en verwarming maakt de klus een stuk gemakkelijker.
Kijk elders op deze site maar eens naar wat de Stichting allemaal aan speciaal gereedschap en voorzieningen heeft.
Plan van aanpak bij revisie
Regelmatig word ik benaderd door mensen die hun blok, carburateur of overdrive en bak willen laten reviseren en die vragen wat dit kost ?.
Een oer Hollandse gedachte, maar dat is nu net de moeilijkheid. De Klassiekers welke wij onder handen nemen zijn inmiddels zo'n 50 tot 60 jaar oud, in die tijd kan er een hoop gebeuren.
Bij ons is het uitgangspunt 'we doen het goed of we doen het niet' en dan gaan we eerst de boel uit elkaar halen en kijken wat we in handen hebben.
Dit verschilt enorm, van originele blokken met standaard lagerschalen tot kas versleten blokken in de laatste overmaat en dat zie je niet aan de buitenkant. Wel kunnen we met onze medische scoop al wel in het blok kijken en een compressietest doen, maar dat zegt echt niet alles.
Matching numbers
Uiteraard moet uw klassieker de originele motor en versnellingsbak terug krijgen en dat doen we dus ook.
Onze aanpak is; Samen met de eigenaar wordt het te reviseren deel uit de wagen gehaald, gedemonteerd en met digitale foto's gedocumenteerd.
Vervolgens wordt er gekeken wat moet worden vervangen en maken we een schatting van de benodigde onderdelen, revisie en montagekosten.
Dan kunt u beslissen of de opdracht aan de SBKA wordt gegund. Onderdelen kunnen worden aangeschaft via de SBKA of zelf mee genomen.
Het hele revisie proces wordt bijgehouden op een werkplaatskaart, hierop wordt vermeld het aantal uren dat wordt gewerkt, de onderdelen en alle verdere kosten, zoals pakkingen, olie, schoonmaakmiddelen, verf en dergelijke.
Hier wordt de factuur van gemaakt en na betaling ronden we het geheel af.
Indien er onverhoopt zaken blijken die meer dan 15% het afgesproken bedrag overschrijden, wordt met de opdrachtgever overlegd.
Op alle onderdelen geldt de Volvo garantie.
Mocht u een afspraak willen maken, of heeft u een vraag, vul het formulier in en ik neem contact met u op.
M41 met D-type overdrive revisie

Onderdelen worden een steeds groter probleem voor de vroege D-type Overdrive, de annulus is al niet meer verkrijgbaarLees verder
B20 revisie, inleiding

Wat is motorslijtage ?.
Alles heeft te maken met smering en temperatuur, natuurlijk ook met rijgedrag, belaLees verder
Laswerk bodem van de 145 Express

Dat 145's kunnen roesten weten we, toch viel het laswerk aan de dorpels en bodem nogal tegen.
UiteindelijkLees verder
Revisie J-type Overdrive

Volvo gebruikt bij de 123GT, 140, 164 en 1800 modellen de Overdrive van Laycock de Normanville, dit is een soortLees verder
Motor revisie B20E voor de blauwe 145

Dit blok had ik staan en kwam uit een 1800E, bij demontage bleek dat er nog standaard lagerschalen en zuigersLees verder
Dorpel van de 1800 kwetsbaar

De 1800 is gevoelig voor vocht door lekkage door de voorruit of luchtinlaten onder de parafan.
In tegenstLees verder